Gebitsprotheses

Gebitsprotheses

Soorten kunstgebitten

Niet ieder kunstgebit is hetzelfde. Op deze pagina staat beschreven welke soorten gebitsprothesen het meest voorkomen.

 

 

De immediaatprothese (eerste gebitsprothese)

Wanneer uw eigen tanden verloren gaan maakt de tandarts of tandprotheticus eerst een afdruk van uw huidige situatie. Deze afdruk is de basis voor het vervaardigen van een eerste prothese, de zogenaamde immediaatprothese. Alvorens de behandelaar begint wordt samen met u de vorm en de kleur van de tanden gekozen om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bewerkstelligen. Direct na het trekken van uw tanden en kiezen wordt de immediaatprothese in uw mond geplaatst. In eerste instantie is dit een wat vreemd gevoel, maar u zult merken dat de immediaatprothese werkt als een soort mondverband.

 

 

Volledige gebitsprothese

Wanneer een kaak geheel tandeloos (edentaat) is en u een kunstgebit draagt dat enkel op de kaak rust, dan is er sprake van een volledige gebitsprothese. Een volledig kunstgebit kan daarnaast ook gecombineerd worden met implantaten, het zogenaamde klikgebit. Iedere 6 tot 8 jaar dient een volledige gebitsprothese vervangen te worden. Reden hiervoor is dat uw kaak slinkt en de pasvorm minder wordt. Gevolg is dat u waarschijnlijk verkeerd gaat kauwen en uw kunstgebit zal hierdoor ontzettend onderhevig zijn aan slijtage. Los van het feit dat een versleten gebit geen gezicht is, kunt u allerlei (kauw)klachten krijgen door het dragen van een wat ouder volledig kunstgebit.

Gebitsprothese Slide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikgebit  (op implantaten  gedragen prothese)

Tegenwoordig laten steeds meer mensen implantaten zetten. Implantaten zijn niks anders dan kunstwortels die in de kaak worden gemaakt waar een tand of kies ontbreekt.
Bij een volledige onder-prothese staan ze meestal t.p.v. de hoektanden voor een goede stabiliteit en dit komt het meeste voor.
Het materiaal (titanium) wordt opgenomen door het kaakbot en wordt als het ware één met uw lichaam. Wereldwijd zijn er al miljoenen mensen geïmplanteerd en het is dus niet nodig om rond te lopen met een slecht zittend kunstgebit.

Een implantaat gedragen gebitsprothese, in de volksmond klikgebit, is niets anders dan een normale gebitsprothese alleen “klikt” deze vast op de implantaten. Hoe meer houvast hoe beter het spreek- en kauwvermogen wordt. Een kunstgebit is altijd een uitneembaar hulpmiddel en er is niets vervelender dan dat in gezelschap uw kunstgebit u door de mond waait.

Wanneer een kunstgebit niet lekker zit worden mensen onzeker, maar met een implantaat gedragen gebitsprothese is dit niet meer het geval.
Het kunstgebit zit vast en ligt stabiel op de kaak. Een klikgebit is te vervaardigen met drukknopjes, magneten en staafjes. De behandelend arts kiest wat voor u het beste is.

 

 

Partiële prothese

Een partiële prothese is een gedeeltelijke prothese die dient als vervanging van 1 of meerdere tanden en/of kiezen. Een partiële prothese is een uitstekende oplossing wanneer een kroon, brug of implantaat niet mogelijk is. Een partiële prothese is uitneembaar en daardoor goed te reinigen. Wanneer een gedeeltelijke prothese wordt aangemeten wordt door de tandtechnicus rekening gehouden met de elementen die nog aanwezig zijn. Denk hierbij aan vorm, kleur en houvast. Wanneer u meer elementen verliest is een partiële prothese eenvoudig uit te breiden zonder dat u een nieuwe hoeft te laten maken.

Partiele prothese

 

 

 

 

 

 

 

 

Frameprothese

Een frameprothese is net als een partiële prothese een vervanging van 1 of meerdere tanden en/of kiezen. Het grote voordeel van een frameprothese t.o.v. een kunststof plaatje is dat het slanker en sterker is. Daarnaast zit een frameprothese ook beter vast omdat het met haakjes is bevestigd aan de resterende tanden en kiezen in uw mond. Dit komt uw kauwvermogen ten goede. Net als bij een partiële prothese is een frameprothese uitneembaar en hierdoor is ook dit type kunstgebit goed te reinigen. Ook een frameprothese is door de tandtechnicus eenvoudig uit te breiden wanneer u nog meer elementen verliest.

Frame