Mijn eerste kunstgebit

Mijn eerste kunstgebit

Een gebitsprothese is niets anders dan een vervanging van natuurlijke elementen die ooit in de kaak hebben gestaan. Wanneer u uw eigen tanden begint te verliezen kunt u zich bij de tandarts of tandprotheticus een kunstgebit laten aanmeten. De reden dat uw eigen gebitselementen verloren gaan kunnen verschillend van aard zijn.
De eerste stap naar een gebitsprothese is vaak de moeilijkste, want uw gebit dient immers als visitekaartje. Tandartspraktijken, tandtechnische laboratoria en tandprothetische praktijken hebben dagelijks te maken met mensen die met lood in de schoenen binnenkomen, omdat ze soms jaren niet naar de tandarts zijn geweest en hun gebit langzaam achteruit hebben zien gaan. Wees gerust, de behandelend specialist kan u altijd een oplossing bieden!

Het behandelplan
De meest ideale situatie zou zijn als u ongeveer drie maanden zonder tanden en kiezen zou rondlopen. De wonden van het trekken zijn dan mooi genezen waardoor de kaak gelijkmatiger wordt. De kans op vervelende drukplekken is dan kleiner. Echter in de praktijk werkt het vaak anders, omdat de meeste mensen gewoonweg niet zonder tanden en kiezen willen lopen.
Wanneer er uiteindelijk besloten wordt om elementen te trekken, kan dit bij de tandarts of kaakchirurg onder plaatselijke verdoving. Mocht u dit niet zien zitten dan is algehele verdoving bij een kaakchirurg ook een optie. Verstandig is om het behandeltraject goed te overleggen met uw behandelend specialist.

Het trekken

De ene patiënt is de andere niet. Ieder mens heeft een unieke handtekening op zijn of haar gebit staan. Denk hierbij aan vorm, kleur, stand en aantal. Uw omgeving kent u met de tanden en kiezen die u wel en niet hebt.
Graag wilt u een zo natuurgetrouw mogelijke replica van uw huidige gebit. In goed overleg is er veel mogelijk, maar bespreek dit vooral goed met uw behandelaar.
Wanneer uw nieuwe kunstgebit klaar is en uw tanden en kiezen daadwerkelijk getrokken worden, krijgt u te maken met een stukje wondgenezing. Dit is voor iedere patiënt verschillend.
U zult merken dat uw kauwvermogen om die reden in het begin uiterst beperkt is. Het beste kunt u zacht voedsel consumeren. Wanneer de wondjes op uw kaak redelijk genezen zijn, zult u merken dat de gebitsprothese wat losser gaat zitten.
Een tandeloze kaak slinkt namelijk en dit is een natuurlijk proces. Om uw gebitsprothese weer wat comfortabeler te laten zitten, kunt u in overleg met een specialist uw kunstgebit laten opvullen, ook wel rebasing genoemd.

De eerste dag
Uw mond is helemaal verdoofd op het moment dat uw nieuwe gebitsprothese geplaatst wordt.
Hoogstwaarschijnlijk zit dit niet comfortabel, maar u moet hier niet van schrikken. Uw allereerste kunstgebit dient direct na het trekken van tanden en kiezen als een soort mondverband. Wat u absoluut niet moet doen, is de eerste dag uw nieuwe gebitsprothese uitnemen. Mocht u dit namelijk doen dan trekt u de verse wondjes weer open waardoor zwelling ontstaat. Het terugplaatsen van uw
nieuwe kunstgebit is niet meer mogelijk en zal niet meer goed passen. Overleg goed met uw behandelend specialist over de eerste 24 uur na plaatsing van uw nieuwe kunstgebit. Wat mag wel en wat mag niet.

Na de eerste dag

Uw leven als prothesedrager is begonnen. In veel gevallen heeft u een dag na plaatsing een nieuwe afspraak bij de tandarts of kaakchirurg voor het uitnemen van uw kunstgebit. In sommige gevallen doen mensen het zelf, maar wees dan wel voorzichtig. Spoel uw mond goed met een mondspoeling van de drogist. Daarnaast is het belangrijk dat u uw gebitsprothese goed reinigt met behulp van Friz Gebitsreiniger en een zacht borsteltje.
Na een aantal dagen zult u merken dat de wondjes langzaam genezen en de zwelling en pijn minder wordt. Het wennen aan een nieuw kunstgebit verschilt per persoon en hangt van een aantal factoren af. Was het trekken een grote of kleine ingreep, gebruikt een patiënt bloedverdunners, pijngrens, verwachtingen, enz.  In ieder geval blijft u de eerste maanden na de extractie onder controle bij de specialist. Deze zal het genezingsproces in de gaten houden en waar nodig aanpassingen doen aan uw gebitsprothese.
De praktijk leert dat er in veel gevallen een zachte laag aan de binnenkant van het kunstgebit wordt aangebracht.
Dit zorgt voor wat demping op de wondjes, maar ook voor een wat stabielere pasvorm.
Technisch gezien is een eerste prothese, ook wel immediaat prothese genoemd, vaak niet de beste.
Wanneer uw kaak volledig genezen is, negen maand tot een jaar, kan er begonnen worden met het vervaardigen van een tweede kunstgebit. Omdat de eerste gebitsprothese vaak wordt gezien als tijdelijke noodprothese, wordt na een jaar veelal een tweede kunstgebit vergoedt door de zorgverzekeraar. Dit geldt dus alleen voor uw eerste kunstgebit, want elk daarop volgende kunstgebit mag afhankelijk van uw zorgverzekeraar, pas na zes tot acht jaar vervangen worden.

Belangrijk

Met de wetenschap dat u van uw zorgverzekeraar niet zomaar een nieuw kunstgebit mag uitzoeken,
is het des te belangrijker om zuinig te zijn op dat wat u bezit. Het goed onderhouden van een gebitsprothese verlengd de levensduur van uw kunstgebit met jaren! Geen krassen, tandsteen, vlekken of een vieze adem wat op den duur met tandpasta’s en bruistabletten wel het geval is.
Deze creëren microscopische krasjes in het oppervlak van een gebitsprothese waardoor voedselresten zich ophopen. Friz kunstgebit-reiniger is speciaal ontwikkeld voor alle uitneembare tandheelkundige voorzieningen en het behoud ervan.